Sunday, November 20, 2011

pratha gulung

         Okeyh dulu masa blogwalking dekat blog Fatin Suhana adalah terbaca satu entri pasal resipi roti pratha sardin. So, today i make it.Yeay! Setelah berbulan-bulan menahan nafsu nak buat baru hari ni dapat buat =) Tapi saya tak buat inti sardin sebab boring dah asyik makan sardin je kan, So, i change it to daging cincang and sangat best ^_^

So, here we go for the recipe:

Bahan-bahan:

1.Roti Pratha
2.Daging cincang (dua genggam tangan) 
3.Serbuk kari (satu sudu besar)
4.Bawang putih (3 ulas)
5.Bawang merah (2 ulas)
6.Garam secukup rasa

Cara-cara:

1.Tumis bawang merah, bawang putih and serbuk kari. Letak sedikit sahaja air bagi tidak terlalu kering.
2.Masukkan daging cincang and goreng.Letak garam secukup rasa.
3.Ambil roti pratha and bahagikannya kepada dua bahagian. Sekeping roti pratha boleh dapat 2 ring donut.
4.Masukan inti daging and gulung roti tersebut and cantumkan hujung kiri and kanan membentuk seperti kuih      donut.
5. Panaskan minyak and goreng macam biasa.

Dah siap, boleh makan! =)



Till then, bye-bye and assalamualaikum =)


p/s: the recipe credit to Fatin Suhana ^^

No comments:

Post a Comment